Křenová omáčka s karlovarským knedlíkem


Příprava
25 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • omáčky

Ingredience

Počet porcí
 
.

7
rohlíků nebo housek, nakrájených na kostky
175 ml
mléka
2
hrsti petrželky, nasekané nadrobno
2
žloutky
100 g
hrubé mouky
2
špetky muškátového květu + sůl
3
bílky, našlehané do sněhu

Na omáčku
100 g
másla
60 g
hladké mouky
1 l
hovězího vývaru
180 ml
smetany ke šlehání
sůl a pepř
120 g
křeníku
40 g
čerstvého křenu
1
lžička krupicového cukru
pár kapek octa

Příprava

1

Zahřejte troubu na 100 °C.



2
Nakrájené pečivo položte na plech a nechte ho v troubě oschnout. Pak ho nasypte do mísy, pokropte pár lžícemi mléka a dobře promněte, aby kostičky nasály mléko. Přidejte petrželku a promíchejte.
3
Na plotnu dejte vařit vodu na knedlíky do širokého kastrolu. Zbylé mléko a žloutky prošlehejte a nalijte do mísy k rohlíkům. Přisypte mouku, muškátový květ, osolte a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
4
Těsto rozdělte na poloviny.
5
Na pracovní plochu ­rozprostřete 2 navlhčené kusy plátna a na každý dejte polovinu těsta. Každou polovinu těsta vytvarujte do dlouhého válečku, zabalte do plátna a oba okraje svažte kuchyňským provázkem. Knedlíky ponořte do vařící vody a vařte 10 minut, pak je obraťte a vařte ještě 10 minut. Knedlíky vyndejte z vody, vybalte a hned nakrájejte nití na plátky.
6
Zatímco se vaří knedlíky, dejte se do omáčky. Rozehřejte v hrnci máslo, zaprašte je moukou a 2 minuty opékejte do světlé jíšky. Jíšku postupně a za stálého míchání zalévejte hovězím vývarem a smetanou, osolte a prošlehejte metličkou. Na mírném ohni vařte 15 minut. Pak do omáčky přidejte křeník, čerstvý křen, sůl a pepř a vařte 2 minuty. Nakonec případně dochuťte cukrem a solí a pár kapkami octa.
7
Křenovou omáčku podávejte jen s knedlíky nebo s plátkem uzeného nebo pečeného či vařeného hovězího masa.