Křenová omáčka s karlovarským knedlíkem


Příprava
25 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • omáčky

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 7
    rohlíků nebo housek, nakrájených na kostky
  • 175 ml
    mléka
  • 2
    hrsti petrželky, nasekané nadrobno
  • 2
    žloutky
  • 100 g
    hrubé mouky
  • 2
    špetky muškátového květu + sůl
  • 3
    bílky, našlehané do sněhu

Na omáčku
  • 100 g
    másla
  • 60 g
    hladké mouky
  • 1 l
    hovězího vývaru
  • 180 ml
    smetany ke šlehání
  • sůl a pepř
  • 120 g
    křeníku
  • 40 g
    čerstvého křenu
  • 1
    lžička krupicového cukru
  • pár kapek octa

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Zahřejte troubu na 100 °C.



  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakrájené pečivo položte na plech a nechte ho v troubě oschnout. Pak ho nasypte do mísy, pokropte pár lžícemi mléka a dobře promněte, aby kostičky nasály mléko. Přidejte petrželku a promíchejte.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Na plotnu dejte vařit vodu na knedlíky do širokého kastrolu. Zbylé mléko a žloutky prošlehejte a nalijte do mísy k rohlíkům. Přisypte mouku, muškátový květ, osolte a promíchejte. Nakonec opatrně vmíchejte sníh z bílků.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Těsto rozdělte na poloviny.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Na pracovní plochu ­rozprostřete 2 navlhčené kusy plátna a na každý dejte polovinu těsta. Každou polovinu těsta vytvarujte do dlouhého válečku, zabalte do plátna a oba okraje svažte kuchyňským provázkem. Knedlíky ponořte do vařící vody a vařte 10 minut, pak je obraťte a vařte ještě 10 minut. Knedlíky vyndejte z vody, vybalte a hned nakrájejte nití na plátky.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco se vaří knedlíky, dejte se do omáčky. Rozehřejte v hrnci máslo, zaprašte je moukou a 2 minuty opékejte do světlé jíšky. Jíšku postupně a za stálého míchání zalévejte hovězím vývarem a smetanou, osolte a prošlehejte metličkou. Na mírném ohni vařte 15 minut. Pak do omáčky přidejte křeník, čerstvý křen, sůl a pepř a vařte 2 minuty. Nakonec případně dochuťte cukrem a solí a pár kapkami octa.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Křenovou omáčku podávejte jen s knedlíky nebo s plátkem uzeného nebo pečeného či vařeného hovězího masa.