Kroupové rizoto se špenátem


Příprava
15 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na rizoto
  • 1
    lžíce másla
  • 150 g
    krup
  • 1
    lžička olivového oleje
  • 1
    cibule, nakrájená
  • sůl a pepř
  • 1
    stroužek česneku, nakrájený na plátky
  • hrst čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 1
    bobkový list
  • 700 ml
    zeleninového vývaru
  • 1
    lžička sušené bazalky
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 2
    lžíce strouhaného sýru Grana Padano + hobliny na ozdobu
  • hrst nasekané pažitky

Na špenát
  • 3
    hrsti čerstvého špenátu
  • hrst lístků hladkolisté petrželky
  • 3
    lžíce zeleninového vývaru
  • 1
    stroužek česneku, nasekaný
  • šťáva z ½ citronu + na doladění
  • sůl a pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozpalte na pánvi máslo, nasypte kroupy a chvíli je opékejte za stálého míchání.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Nechte v kastrolu na oleji zesklovatět cibuli, osolte a opepřete. Na minutu přihoďte česnek a za ním hned kroupy, tymián, bobkový list, promíchejte a přilijte zhruba 500 ml vývaru. Přiveďte k varu, snižte plamen a za častého míchání vařte, dokud se tekutina skoro nevstřebá, podle potřeby dolévejte vývar.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vařte zhruba 40–50 minut. Když jsou kroupy měkké, odstraňte bobkový list a vmíchejte sušenou bazalku a citronovou kůru.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco se kroupy vaří, připravte špenát. V rendlíku přiveďte k varu 500 ml vody a nechte v ní minutku špenát s petrželkou zavadnout.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Slijte a přesuňte do mixéru. Přidejte 2–3 lžíce vývaru, česnek a citronovou šťávu. Rozmixujte dohladka, pokud je omáčka moc hustá, rozřeďte ji trochou vývaru. Osolte a opepřete.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Do krup vmíchejte sýr, pažitku a nakonec špenát, dolaďte citronovou šťávou a podávejte, ozdobené hoblinami sýru.