Lilek s bulgurovým salátem a bylinkami


Příprava
15 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

2
stroužky česneku, drcené
2
lžičky mletého kmínu
1
lžička chilli vloček
1
 lžička mleté sladké papriky
2
 lžíce strouhané citronové kůry
80 ml
olivového oleje + k podávání
sůl a pepř
3
střední lilky
100 g
bulguru
hrst rozinek
hrst bazalky, nasekané + k podávání
hrst máty, nasekané
hrst zelených oliv, rozpůlených
hrst mandlových plátků
3
jarní cibulky, nakrájené
1.5
 lžíce citronové šťávy
200 g
bílého jogurtu řeckého typu

Příprava

1
Předehřejte troubu na 200 °C.
2
Smíchejte v misce česnek, kmín, chilli vločky, sladkou papriku, citronovou kůru, ⅔ olivového oleje a špetku soli. Lilky podélně rozpulte a na řezné straně vytvořte ostrým nožem zářezy do tvaru mřížky. Důkladně je potřete okořeněným olejem a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 40 minut, aby změkly.
3
Bulgur dejte do mísy a zalijte ho vařící vodou. Rozinky namočte do teplé vody. 
4
Po 10 minutách je sceďte a přidejte k bulguru, spolu se zbylým olivovým olejem. Přidejte bylinky, olivy, mandle, cibulky, citronovou šťávu, osolte a promíchejte.
5
Lilky dejte na talíře a rozdělte na ně bulgurový salát. Ozdobte lžící jogurtu, posypte bazalkou a zastříkněte olivovým olejem.