Lilek s bulgurovým salátem a bylinkami


Příprava
15 min
Hotovo za
40 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 2
    stroužky česneku, drcené
  • 2
    lžičky mletého kmínu
  • 1
    lžička chilli vloček
  • 1
     lžička mleté sladké papriky
  • 2
     lžíce strouhané citronové kůry
  • 80 ml
    olivového oleje + k podávání
  • sůl a pepř
  • 3
    střední lilky
  • 100 g
    bulguru
  • hrst rozinek
  • hrst bazalky, nasekané + k podávání
  • hrst máty, nasekané
  • hrst zelených oliv, rozpůlených
  • hrst mandlových plátků
  • 3
    jarní cibulky, nakrájené
  • 1.5
     lžíce citronové šťávy
  • 200 g
    bílého jogurtu řeckého typu

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Smíchejte v misce česnek, kmín, chilli vločky, sladkou papriku, citronovou kůru, ⅔ olivového oleje a špetku soli. Lilky podélně rozpulte a na řezné straně vytvořte ostrým nožem zářezy do tvaru mřížky. Důkladně je potřete okořeněným olejem a dejte je na plech vyložený pečicím papírem. Pečte 40 minut, aby změkly.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Bulgur dejte do mísy a zalijte ho vařící vodou. Rozinky namočte do teplé vody. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Po 10 minutách je sceďte a přidejte k bulguru, spolu se zbylým olivovým olejem. Přidejte bylinky, olivy, mandle, cibulky, citronovou šťávu, osolte a promíchejte.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Lilky dejte na talíře a rozdělte na ně bulgurový salát. Ozdobte lžící jogurtu, posypte bazalkou a zastříkněte olivovým olejem.