Lívance s vejcem Benedikt


Příprava
15 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Svačiny

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na lívance
  • Suroviny na základní recept (kromě obou cukrů) +
  • hrst nasekané pažitky
  • 2
    lžíce octa
  • 4
    vejce
  • 150 g
    šunky, nakrájené na plátky
  • hrst špenátových lístků

Na holandskou omáčku
  • 150 ml
    jablečného octa
  • 5
    kuliček celého pepře
  • 1
    bobkový list
  • 3
    žloutky z čerstvých vajec
  • 150 g
    másla, rozpuštěného
  • sůl, čerstvě mletý pepř, šťáva z citronu na dochucení

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte přípravou holandské omáčky. Do rendlíku vlijte ocet, přidejte pepř a bobkový list a vařte, až se polovina octa vypaří. Přeceďte a nechte vychladnout. Do hrnce dejte na dno trochu vody a přiveďte k varu. Na hrnec posaďte mísu se žloutky a šlehejte je spolu se 2 lžícemi svařeného octa, dokud nevznikne hustá, nadýchaná pěna. Do pěny postupně zašlehávejte máslo, až omáčka bude hustotou připomínat majonézu. Nakonec ji dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Uchovejte v teple.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Připravte si těsto na lívance. Ze základního receptu vypusťte krupicový a vanilkový cukr, vmíchejte nasekanou pažitku a těsto trošku víc osolte. Dál postupujte podle základního receptu.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Nakonec uvařte zastřená vejce. V hrnci přiveďte k varu dostatek vody se 2 lžícemi octa. Snižte plamen, vodu nechte jen lehce probublávat. Jedno vejce rozklepněte do hrnku. Lžící roztočte ve vodě vír a vejce do něj nechte sklouznout. Vařte 2–3 minuty, pak vejce opatrně vyndejte děrovanou naběračkou. Stejně postupujte i se zbylými vejci.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Lívance pokapejte holandskou omáčkou, proložte šunkou a špenátem a navrch položte zastřené vejce. Posypte pažitkou a opepřete, můžete přelít ještě trochou omáčky.