Luxusní placičky z nechtěné zeleniny


Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
Musím se přiznat, že jsem ještě nedávno zeleninu, která by zbyla z vývaru často vyhazoval, ale letos jsem si dal jasné předsevzetí, méně plýtvat, takže jsem se nad tím zamyslel a rázem našel x skvělých způsobů, jak tuhle zeleninu využít. Dá se přidat do dušených jídel s mletým masem, kterým přídá další chuť, do masových taštiček, do zapečených brambor, do těstovin, ale taky z ní můžete udělat tyhle luxusní placičky jako já.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na placky
700 g
uvařené zeleniny z vývaru
700 g
brambor
3
troužky česneku
1
cibule
kousek pórku
100 g
slaniny
sůl, pepř
2 lžíce
sádla nebo rostlinného oleje

Na ztracené vejce
5
vajec
1 lžíce
octa
2 l
vody
1 lžička
soli

Na servírování
5 plátků
slaniny (není nutné)
pár žampionů (není nutné)
Pár lístků polníčků
Zbytek pórku

Příprava

1
Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kousky a uvařte v osolené vodě. Aby zelenina z vývaru dostala nový dech, je potřeba teď v pánvi připravit menší základ. Rozehřejte sádlo, přidejte jemně nakrájenou slaninu a vypékejte ji asi 2 minuty, poté přihoďte jemně nasekanou cibulku a pórek. Pokračujte, dokud nezesklovatí. Nakonec do pánev rozmačkejte česnek, ještě minutu vše smažte, základ promíchejte se zeleninu, scezenými brambory a vše šťouchadlem trochu rozmačkejte.
2
Směs dochuťte podle potřeby a hned jak zchladne, tak z ní vytvarujte menší placičky. Plech vyložte pečíčím papírem, placičky na něj rozložte a upečte. Bude to trvat cca 20 minut při 220 stupních. Ke konci můžete placičky otočit a zapnout na chvíli gril.
3
Když budou placičky tak z poloviny hotové, pusťte se do přípravy ztraceného vejce. Vařič nastavte na střední teplotu a postavte na něj větší hrnec, nebo hlubší pánev, s osolenou vodou a octem. Poté rozklepněte každé vejce zvlášť (pokud máte úplně čerstvé, půjde to nejlíp) do malý misky, nebo hrnečku.
4
Až uvidíte, že ze dna hrnce začínají vycházet bublinky (voda nesmí prudce vřít, jen trochu probublávat), tak do ní pomalu vlijte vejce z misek a vařte je 2 až 3 minuty.
5

Poté vejce vyndejte z vody a nechte okapat. Pokud jsou správně udělaný, tak by měly mít pevný bílek, ale stále tekutý žloutek. Jak hodně tekutý bude, tak to záleží na vás, každá půl minuta situaci dost mění.

Škoda nevědět: Je možný, že se třeba první vejce nepovede, nic se neděje! Někdy se říká, že je dobrý vodu před tím, než do ní vejce vložíte trochu rozvířit, ale podle mě to není nutný. Když do ní vejce šoupnete dost pomalu a daleko od sebe, tak se vám tam v pohodě vejdou klidně všechny najednou. Pokud chcete vsadit na jistotu, tak udělejte volské oko.

6
Nakonec placičky rozdělte na talíř, přidejte ztracené vejce, nebo volské oko, jemně nasekaný pórek a pár lístků polníčku. Mně v lednici zbylo ještě několik plátků slaniny a pár malých žampionů. Takže jsem žampiony krátce prohodil na pánvi, slaninu vypekl a na závěr taky přidal na placičky. Není to ale vůbec nutné, je to jen taková třešnička na dortu :-).