Nadýchané sýrové bochánky


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Martin Škoda
  • Konec plýtvání
  • Svačiny

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 220 ml
    plnotučného mléka
  • 150 ml
    vody
  • 4 lžíce
    másla
  • 1 lžíce
    sádla
  • 6 plátků
    špeku nebo schwarzwaldské šunky (není nutné)
  • mleté chilli (dle chuti)
  • 150 g
    zbytků sýra (parmazán, čedar, hermelín, niva atd.)
  • 160 g
    hladké mouky (ideálně typ „00“)
  • 3
    větší vejce
  • 0.5 lžičky
    cukru
  • 1 lžička
    lžička soli
  • černý pepř

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Troubu vyhřejte na 220 °C. Špek opečte na suché pánvi při střední teplotě dokřupava. V hrnci rozehřejte máslo, vodu, mléko a sádlo (přidat můžete i tuk, který pustil špek) a přiveďte vše k varu. Přisypte cukr, sůl, špetku pepře a chilli podle chuti. Zamíchejte a postupně přisypávejte mouku. Vezměte si dřevěnou vařečku a těsto pořádně míchejte. Celkem rychle zhoustne. Vy ale v míchání pokračujte, dokud se nebude odlepovat od stěn a nezbaví se části vlhkosti, tak 2–3 minuty.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Hotové těsto přesuňte do mísy nebo kuchyňského hnětače a za stálého míchání začněte po jednom přidávat vejce. Těsto změní konzistenci, bude jemnější a lepkavé. Jakmile budete mít zapracovaná všechna vejce, přidejte opečený špek a většinu nastrouhaného sýra. Naposledy vše pečlivě promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Pomocí dvou lžic z těsta vytvarujte větší noky. Rozdělte je na plech vyložený pečicím papírem. Bochánky se na sebe nesmí lepit, jinak se dobře neopečou. Nakonec bochánky posypte zbylým sýrem, dejte je do trouby a pečte asi 25 minut. Tím myslím, dokud nebudou na povrchu dozlatova. Než se do nich pustíte, nechte je aspoň pár minut zchladnout.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Škoda nevědět: Lžíce při tvarování noků namáčejte do studené vody, půjde to pak mnohem lépe, těsto se totiž nebude tolik lepit.