Pečené vepřové se zelím


Příprava
30 min
Hotovo za
75 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na maso
  • 1.5 kg
    vepřové pečeně
  • sůl a pepř
  • 150 ml
    olivového oleje
  • 1
    cibule, nakrájená najemno
  • 1
     lžička tymiánových lístků
  • 4
    stroužky česneku, nakrájené na plátky
  • 200 g
    sušených švestek, nakrájených na kostičky
  • 100 ml
    červeného vína
  • 80 g
    plátků mandlí
  • 70 g
    strouhanky z bílého pečiva
  • hrst lístků hladkolisté petrželky
  • 1
    vejce

Na zeleninový podklad
  • 1
    malé červené zelí, bez košťálu, podélně nakrájené na klínky
  • několik baby červených řep, očištěných a podélně rozpůlených
  • 8
    snítek tymiánu
  • sůl
  • 2
    lžíce olivového oleje
  • 1
    lžíce medu
  • 125 ml
    drůbežího vývaru
  • 100 ml
    červeného vína

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Rozřízněte maso na plát ve tvaru obdélníku, osolte a opepřete ho.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    V pánvi na části oleje opečte cibuli spolu s tymiánem a česnekem, solí a pepřem. Přidejte švestky a zalijte vínem, aby ho nasály švestky, zbytek nechte odpařit. Do lehce vychladlé směsi přidejte mandlové plátky, strouhanku, hrst petrželky a vejce.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Propracujte v kompaktní hmotu, kterou naplňte plát masa. Zarolujte, svažte provázkem, na pánvi zprudka opečte ze všech stran. Masovou roládu zabalte do alobalu, potřeného olejem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200 °C a pečte hodinu.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco se maso peče, dejte do velkého pekáče zelí, řepu a tymiánové snítky. Pokapejte olejem, medem, osolte a podlijte vývarem a zbývajícím vínem.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte 35 minut, pak na zeleninu přidejte maso i se šťávou z alobalu a pečte dalších 10–15 minut, až zelenina změkne a zkaramelizuje. Upečené maso nakrájejte na plátky a podávejte se zeleninou.