Plněné papriky s rajskou omáčkou a houskovými knedlíky


Příprava
25 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 8
    čerstvých bílých paprik, zbavených semínek a stopek

Na masovou náplň
  • 2
    rohlíky, nakrájené nadrobno a zalité vlažným mlékem
  • 500 g
    směsi mletého masa
  • 1
    cibule, nakrájená najemno
  • 1
    vejce
  • 1
    lžička mleté sladké papriky
  • 3
    stroužky česneku, drcené
  • 1
    lžička majoránky
  • sůl a pepř
  • hrst strouhanky na zahuštění
  • 2
    lžíce olivového oleje

Na omáčku
  • 100 g
    másla
  • 1
    cibule, nakrájená najemno
  • 100 g
    hladké mouky
  • 500 ml
    rajčatové passaty
  • 140 g
    rajčatového protlaku
  • 800 ml
    hovězího vývaru
  • 3
    bobkové listy
  • 5
    kuliček černého pepře
  • 5
    kuliček nového koření
  • cukr a ocet na dochucení
  • sůl a pepř

Na kynuté houskové knedlíky
  • 300 ml
    polotučného mléka, vlažného
  • troška krystalového cukru
  • 10 g
    droždí
  • 200 g
    bílého včerejšího pečiva, nakrájeného na kostky
  • sůl
  • 1
    vejce
  • 500 g
    hrubé mouky

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte masovou náplní. Předehřejte troubu na 200 °C. Vymačkejte z rohlíků mléko a všechny ingredience (kromě strouhanky a oleje) důkladně promíchejte. Pokud je náplň řídká, zahustěte ji strouhankou. Papriky naplňte masovou směsí. Když vám zbyde maso, vyválejte z něj kuličky. Do pekáče vlijte 2 lžíce olivového oleje a položte na něj plněné papriky i případné kuličky.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Pečte tak dlouho, až papriky začnou na okrajích hnědnout, tedy 30–40 minut.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte se do omáčky. Rozehřejte v kastrolu máslo a opečte na něm cibuli dozlatova. Zasypte ji hladkou moukou a za stálého míchání jíšku opečte dorůžova. Za stálého míchání vlijte do jíšky rajčatovou passatu i protlak a postupně i hovězí vývar. Přidejte všechno koření. 
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Vařte 15 minut. Až budou plněné papriky hotové, vložte je do omáčky včetně tuku, který se vypekl, a nechte 10 minut probublávat. Nakonec dolaďte chuť omáčky cukrem, octem, solí a pepřem. Před podáváním vyjměte tvrdé koření.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco se pečou papriky, rozdrobte do mléka s cukrem droždí a nechte chvilku odstát. Rozkrájené pečivo nasypte do mísy, osolte ho, přilijte mléko s droždím a zamíchejte. Přidejte vejce a mouku, vypracujte těsto a přikryté utěrkou ho nechte na teplém místě kynout.
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Přiveďte v hrnci vodu k varu.
  7. accessibility.recipes.cookingstep
    Z vykynutého těsta vyválejte šišky, nechte je ještě chvíli kynout a pak je vhoďte do vroucí osolené vody.
  8. accessibility.recipes.cookingstep
    Vařte ­15–20 minut, v polovině je otočte. Hotové knedlíky vylovte a propíchejte vidličkou.
  9. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte je zakryté pod peřinu, aby zůstaly teplé. Před podáváním je nakrájejte nití.