Pohankové houbové „rizoto“


Příprava
15 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • rizoto
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na rizoto
  • 150 g
    pohanky
  • 60 ml
    olivového oleje
  • 1
    malý pórek, nakrájený na tenká kolečka + na ozdobu
  • 2
    stroužky česneku, nakrájené najemno hrst čerstvých tymiánových lístků + několik snítek na ozdobu
  • 350 g
    směsi hub, nakrájených
  • sůl a pepř
  • 60 g
    sýru Grana Padano, nastrouhaného + k podávání
  • hrst hladkolisté petrželky, nasekané nahrubo + k podávání
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • šťáva z ½ citronu

Na houbový vývar
  • 2 l
    vody
  • 3
    velké žampiony, nakrájené na větší kusy
  • 2
    jarní cibulky, nasekané nahrubo
  • 2
    palice česneku, rozkrojené podélně na půl
  • 4
    snítky tymiánu
  • 1
    bobkový list
  • 20 g
    sušených hub

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Začněte houbovým vývarem. Do hrnce dejte všechny suroviny a vařte 45 minut. Vývar sceďte a nechte stranou.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Pohanku propláchněte. Rozpalte v hlubší pánvi olej a opékejte na něm 5 minut pórek, česnek a tymián. Přidejte houby, sůl, pepř a ještě 5 minut opékejte, až začnou houby měknout.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Vmíchejte pohanku a přilijte tolik slitého vývaru, aby byla pohanka ponořená. Přiveďte k mírnému varu a vývar nechte absorbovat, přilijte další dávku a opakujte, dokud není pohanka uvařená „na skus“, trvá to zhruba 25 minut. Vmíchejte sýr, petrželku, citronovou kůru a šťávu, sůl a pepř a podávejte posypané strouhaným sýrem, pórkem, petrželkou a tymiánem.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Podávejte samotné se zeleným salátem nebo jako přílohu.