Skotská vejce


Příprava
20 min
Hotovo za
30 min
Obtížnost

Kategorie
  • Přílohy
  • Svačiny

Ingredience

Počet porcí
 
.

700 g
vinné klobásy, vymačkané ze střívka
1 hrst
čerstvé pažitky, nakrájená najemno
1 hrst
čerstvé hladkolisté petrželky, nakrájená najemno
4 špetky
nastrouhaného muškátového oříšku
1 lžíce
steakové hořčice
pepř
3 hrsti
hladké mouky
2
vejce, prošlehaná
150 g
strouhanky z čerstvého toustového chleba
rostlinný olej na smažení
nakládaná zelenina anebo hořčice k podávání

Příprava

1
Vejce uvařte nahniličku (4½ minuty po vložení do vroucí vody a obnovení jejího varu), pak je zchlaďte pod studenou vodou a oloupejte je.
2
Do mísy dejte vinnou klobásu bez střívka, bylinky, muškátový oříšek, hořčici a pepř, promíchejte a směs rozdělte na 8 dílů. Do misek si připravte mouku, vejce a strouhanku. Z připravených dílů udělejte pomoučněnýma rukama v dlani oválné placky. Oloupaná vejce nejprve oválejte v mouce a pak je opatrně, ale důkladně obalte masovou směsí. Pokračujte klasickým trojobalem (nejprve mouka, pak vajíčko a strouhanka), ve vejci a strouhance můžete vajíčka obalit dvakrát.
3
V hluboké pánvi či ve fritovacím hrnci rozpalte dostatek oleje a vajíčka smažte za častého otáčení 4–5 minut dozlatova. Nechte okapat na papírové utěrce a podávejte s nakládanou zeleninou anebo hořčicí.