Špagety s rajčatovou omáčkou a masovými kuličkami


Příprava
20 min
Hotovo za
45 min
Obtížnost

Kategorie
  • Těstoviny
  • Hlavní chody

Ingredience

Počet porcí
 
.

1
lžíce olivového oleje
1
střední cibule, nakrájená najemno
1
stroužek česneku, rozmačkaný
2
400g konzervy loupaných rajčat
1
lžíce krupicového cukru
1
lžička balzamikového octa
1
lžíce rajčatového protlaku
sůl a pepř podle chuti
400 g
špaget
10
lístků čerstvé bazalky

Na masové kuličky
olivový olej
1
malá cibule, nakrájená najemno
220 g
mletého hovězího masa
220 g
mletého vepřového masa
2
vrchovaté lžíce strouhanky
hrst čerstvé petrželky, nasekané
1
vejce
1
lžička soli a špetka pepře
citronová šťáva

Příprava

1
Nejdřív jsem ve větší pánvi rozehřála olej a pak na něj nasypala cibuli. Míchala jsem ji občas a čekala, až bude průhledná jako sklo.
2
Pak jsem na malou chvíli přihodila česnek a potom vlila obě konzervy rajčat. Přisypala jsem cukr, přidala balzamikový ocet, rajčatový protlak, sůl a pepř – všeho tolik, kolik píšu v seznamu surovin. Omáčku jsem ohřívala, až začala bublat, a pak jsem ji nechala na plotně, přikrytou poklicí půl hodiny. Občas jsem ji promíchala a sledovala, jak houstne.
3
Mezitím jsem se dala do kuliček. Osmahla jsem, stejně jako na omáčku, ale v další pánvi cibulku na oleji. V míse jsem promíchala obě masa, přisypala strouhanku a petrželku, rozklepla vajíčko, osolila, opepřila a přidala citronovou šťávu a cibulku z pánve. Pořádně jsem všechno promíchala rukama, až z toho byla hladká koule.
4
Na kuchyňskou linku jsem si dala misku s vodou, namáčela si do ní ruce a v dlani uválela kuličky. A už jsem šla do finále.
5
Rozpálila jsem pořádně olej v pánvi – to už je třetí pánev, ale já jsem si umyla tu druhou – a dala jsem tam oleje dost, tak asi na dva prsty, a usmažila jsem v ní postupně všechny kuličky.
6
Před smažením jsem dala na plotýnku pořádný hrnec na vodu k vaření špaget. Osolila jsem ji a špagety uvařila podle návodu, co je na obalu.
7
To už jsem smažila poslední kuličky, všechny hodila do omáčky, do které jsem přidala lístky bazalky, nechala chvíli zabublat a bylo hotovo.
8
Nela krásně prostřela a viděla jsem, že jí chutná. A to je nejvíc!