Sýrové bešamelové krokety s rajčatovým dipem


Příprava
10 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda
Výborné krokety, do kterých ukryjete zbylé sýry, nejlépe s ostrou chutí. Zůstanou uvnitř jemné a zvenku krásně křupavé.

Ingredience

Počet porcí
 
.

NA TĚSTO
  • 100 g
    hladká mouka
  • 100 g
    máslo, nakrájené na malé kousky
  • 800 ml
    mléko
  • 250 g
    sýru, různých druhů s výraznou chutí, např. s modrou plísní, kozí sýr, hermelín…
  • špetka
    sůl a pepř
  • 0.5 lžičky
    muškátového oříšku
  • dle potřeby
    mouka a strouhanka na obalování
  • 3 ks
    vejce, rozšlehaná a osolená
  • 1 litr
    rostlinného oleje

NA RAJČATOVÝ DIP
  • 1 kg
    zralých rajčat, nakrájených na čtvrtky
  • 100 g
    hnědého cukru
  • 100 ml
    bílého vinného octa
  • 1 ks
    červené cibule, nakrájené najemno
  • 3 stroužky
    česneku, nakrájené na plátky
  • snítka
    tymián
  • dle potřeby
    sůl a pepř
  • dle potřeby
    olej

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Začněte bešamelem.

    Vsypte do kastrolu mouku a na mírném plameni ji orestujte. Jakmile se rozvoní, přidejte malé kousky másla, několik minut opékejte, až se vytvoří jíška. Za rychlého míchání přilévejte většinu mléka, vždy dobře promíchejte, aby se nedělaly hrudky
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Zhruba po 15 minutách poctivého míchání a prohřívání přidávejte sýry, počkejte, až se rozpustí, a doplňte zbytek mléka. Za stálého míchání pokračujte, až se sýr spojí s bešamelem. Přidejte sůl, pepř a muškátový oříšek. Finální těsto by mělo být středně husté. Čím méně hutné a husté bude, tím jemnější budou krokety. Až těsto zchladne, zpevní se a bude se s ním pracovat snáz.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Dejte těsto do mísy a nechte pár hodin tuhnout v lednici. Pak z něho tvarujte krokety, mělo bych jich být tak 35. Každou obalte v mouce, vajíčku a ve strouhance. Smažte v hluboké pánvi v pěkně rozehřáté vysoké vrstvě oleje 3–5 minut. Vyndávejte do mísy vyložené papírovými utěrkami, které nasají přebytečný tuk.
  4. accessibility.recipes.cookingstep

    Zatímco těsto odpočívá, připravte si dip

    Předehřejte troubu na 200 ° C. Rajčata vložte do pekáčku řezem nahoru, pokapejte je olejem, osolte, opepřete a přidejte snítku tymiánu. Do rajčat vložte plátky česneku, aby se nespálil, a vše pečte 40 minut.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Mezitím na pár kapkách oleje opečte v kastrolu dosklovita šalotku, přidejte cukr, počkejte, až se vytvoří karamel, přidejte ocet a odvařte tekutinu. Přidejte rajčata a vše ještě chvíli poduste. Pokud chcete, můžete rajčata rozmixovat, dochuťte podle potřeby. 
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Krokety servírujte s dipem, případně s lehkým salátem.