Plněná bramborová tortilla Adély Elbel


Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • Konec plýtvání
  • Hlavní chody
  • Martin Škoda

Tentokrát jsem vsadil na zásoby z lednice Adély Elbel, a že jich tam moc nebylo. V podstatě jen různé sýry, dětská šunka, zbytek žervé, trochu mléka, tuňák a zakysaná smetana. Přitom ale stačilo doplnit akorát brambory, salát a rajčata, aby vznikla luxusní plněná tortilla, která chutná skvěle za tepla i za studena.


Škoda nevědět: Do tortilly můžete místo šunky dát taky kousek trhaného vepřového,  marinovaného kuřecího, hovězí pečeného masa, klidně použít taky polníček, nebo majonézu. Prostě, co bude po ruce, já vycházel ze zásob, které měla Adéla.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na tortillu
6
větších brambor
1
cibule
sůl a čerstvě umletý pepř
slunečnicový olej / řepkový olej na smažení
50 ml
mléka (není nutné)
10
vajec

Na servírování
3
rajčata
zbytek žervé
1 lžíce
zakysané smetany
1 plechovka
tuňáka (není nutné)
několik listů salátu
100 g
kvalitní vepřové šunky
200 g
sýra (čedar, gouda, hermelín, mozzarella, co bude v lednici)

Příprava

1

Na tortillu

Brambory oloupejte, přepulte a nasekejte na tenké plátky (slupky můžete usmažit dokřupava a podávat jako chipsy, recept najdete na stránkách). V pánvi s vyššími okraji, nebo kastrolu, rozehřejte olej a přidejte brambory.
2

Při slabší teplotě je smažte zhruba 20 minut. Občas promíchejte, aby všechny brambory změkly a trochu se opekly. Ke konci přidejte nasekanou cibulku, ať zesklovatí. Brambory sceďte a nechte trochu zchladnout.

 

3
V prázdné míse rozmíchejte vajíčka, mléko, osolte, opepřete a pečlivě promíchejte. Přidejte brambory s cibulkou. Prázdnou pánev vraťte na vařič a rozpalte ji na vyšší teplotu. Na pánev vlijte bramborovou směs. Pár minut smažte – dokud tortilla nezačne mít kolem krajů hustší konzistenci.
4
Nakonec pánev přiklopte dostatečně velkým talířem a obraťte jí o 180%, tak abyste tortillu obratem přesunuli na talíř. Druhou – neopečenou stranou – ji pak zase vraťte na pánev. Pomocí vařečky můžete tortillu kolem krajů mírně dotvarovat, aby měla hezky kruhový tvar. Tortillu nechte na menším plameni ještě chvíli dodělat. Bude se plnit, takže by měla být více udělaná = vajíčka by neměla téměř vůbec téct. 
5

Na servírování

Tortillu, ještě pěkně teplou, rozřízněte, jako kdybyste chtěli z 1 korpusu na dort udělat dva a na jednu polovinu tortilly rozložte sýr, hezky se rozpustí. Přidejte taky plátky šunky, listy salátu a plátky rajčat, osolte a opepřete.
6
V misce promíchejte tuňáka (bez oleje) se žervé a smetanou a touhle pomazánkou potřete druhou polovinu, již více zchladlé, tortilly. Poté tortillu opět zaklopte, jako kdybyste skládali dort, a naporcujte podle počtu hostů.