
Vepřové v mrkvi, které vás neomrzí
Příprava
90 minHotovo za
300 minObtížnost
Kategorie
- Martin Škoda
- Hlavní chody
- Konec plýtvání
Na tohle jídlo možná někteří z vás nemáte nejlepší vzpomínky z dětství, ale když se tato česká klasika dobře udělá, stojí za to. V tomto receptu přitom kladu důraz na konec plýtvání. Není totiž žádný problém použít mrkve neobyčejných tvarů, které navíc nemusíte ani loupat. U masa lze sáhnout po ořezu, tedy levných odřezcích třeba z krkovice a plece, do vývaru pro změnu doporučuji použít i vepřové kosti, které často zbytečně končí v koši. Zároveň místo mouky ukážu způsob, jak jídlo zahustit bezlepkově - zbytkem ovesných vloček, na které jsem narazil ve špajzu. Tak dejte vepřovému v mrkvi druhou šanci.
Počet porcí
.
Na maso
- 850 gvepřového ořezu
- 5 kscibule
- 1 lmasového vývaru (v krizi voda)
- 500 gmrkve (klidně i neobyčejných kousků zvláštních tvarů)
- špetka muškátového oříšku
- 2 hrstiovesných vloček
- 100 mlsmetany ke šlehání
- sůl, bílý pepř
- 1 malá lžičkacukru
- 2 lžícerostlinného oleje
- 50 gmásla
Na brambory
- 750 gbrambor
- oříšek másla
- snítka petržele
- sůl
Na vývar
- 2.5 lstudené vody
- 2 kghovězích a vepřových kostí
- 7stroužků česneku
- 1cibule
- 1mrkev
- 1kořenová petržel
- 1/6 menší bulvy celeru
- 1 menší lžícesoli
- 8 kuličekčerného pepře
- 1 lžícerostlinného oleje
Ingredience
Počet porcí
.
Na maso
- 850 gvepřového ořezu
- 5 kscibule
- 1 lmasového vývaru (v krizi voda)
- 500 gmrkve (klidně i neobyčejných kousků zvláštních tvarů)
- špetka muškátového oříšku
- 2 hrstiovesných vloček
- 100 mlsmetany ke šlehání
- sůl, bílý pepř
- 1 malá lžičkacukru
- 2 lžícerostlinného oleje
- 50 gmásla
Na brambory
- 750 gbrambor
- oříšek másla
- snítka petržele
- sůl
Na vývar
- 2.5 lstudené vody
- 2 kghovězích a vepřových kostí
- 7stroužků česneku
- 1cibule
- 1mrkev
- 1kořenová petržel
- 1/6 menší bulvy celeru
- 1 menší lžícesoli
- 8 kuličekčerného pepře
- 1 lžícerostlinného oleje
Příprava
- accessibility.recipes.cookingstep
Postup
Maso nakrájejte na kostky, osolte, opepřete, mírně pocukrujte, a když budete mít čas, nechte marinovat přes noc v lednici. V hrnci rozehřejte olej na vysokou teplotu, přidejte maso a opékejte, dokud se nezbarví. Opečené maso dejte stranou. - accessibility.recipes.cookingstepDo hrnce vhoďte cibuli nakrájenou na tenké půlměsíčky a restujte ji, dokud se nezbarví a nezbaví přebytečné vody (asi 10 minut). Přilijte zhruba 1 litr vývaru a celý základ rozmixujte. Do hrnce vraťte maso, přidejte muškátový oříšek, hrnec přiklopte a maso při 180 stupních v troubě či při nižší teplotě na vařiči duste asi hodinu nebo dokud nebude měkké.
- accessibility.recipes.cookingstepMrkev omyjte, ale neloupejte - pod slupkou je spousta chuti - a nakrájejte na širší plátky. V pánvi rozehřejte máslo a mrkev orestujte, mírně osolte a opepřete, ať zůstane hezky na skus. Poté ji dejte na pár minut prohřát do hrnce s hotovým masem.
- accessibility.recipes.cookingstepVločky na sucho opečte do zlatavé barvy, a jakmile zchladnou, rozmixujte je se smetanou na jemnou směs. Touto směsí nakonec zahustěte jídlo. Nejde o to, aby vznikla extra hustá omáčka, ale aby se šťáva spíše jen trochu zahustila. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte. Brambory uvařte v osolené vodě, nakrájejte na menší kousky, promíchejte s máslem, nasekanou petrželkou a mírně dosolte.
- accessibility.recipes.cookingstepŠkoda nevědět: Když maso naložíte se solí, bude křehké a ještě se mu prodlouží trvanlivost, protože sůl je skvělá na konzervování.
- accessibility.recipes.cookingstep
Vývar
Troubu rozehřejte naplno. Kosti položte na plech vyložený pečicím papírem, pocukrujte, osolte a dejte do trouby. Zapékejte je, dokud se hezky neopečou – záleží na velikosti kostí, ale bude to trvat minimálně 25 minut. Klidně je ke konci obraťte, ať jsou hezky zbarvené z obou stran! Opravdu si na tom dejte záležet, jelikož díky barvě získáte i mnohem lepší chuť. Vývar, který není ze zapečených kostí, jako by nebyl, to mi věřte. - accessibility.recipes.cookingstepHned, jak budou kosti zapečené, přesuňte je do velkého hrnce a zalijte zhruba 2 litry studené vody. Přidejte také menší lžíci soli a kuličky pepře. Přiveďte vodu k varu, teplotu ihned stáhněte téměř na minimum a přilijte také zbylou vodu. Díky tomu srazíte teplotu a vývar se vám nezakalí.
- accessibility.recipes.cookingstepNa pánvi opečte rozpůlenou cibuli i stroužky česneku. Opečte je řezem dolů, ať se zbarví do tmavě hněda, a obojí hoďte do vývaru. Vývar nechte bez pokličky jen tak pobublávat asi 3 až 5 hodin. Zhruba 40 minut před koncem do vývaru vhoďte očištěnou a na velké kusy pokrájenou kořenovou zeleninu. Za tu dobu dodá zelenina vývaru správnou chuť a nestihne se úplně rozvařit, takže pak půjde využít třeba do polévky nebo na náplň do těstovin.
- accessibility.recipes.cookingstepŠkoda nevědět: Takto připravený vývar se hodí na zesílení omáček, do rizota, na základ (téměř) jakékoliv polévky. Když jej hodně svaříte a zjemníte máslem, vznikne vám navíc skvělá šťáva k masu.
- accessibility.recipes.cookingstep
Na servírování
Petrželkové brambory rozdělte do talířů, přidejte jemnou omáčku s mrkví, šťavnatým vepřovým a hned se do toho pusťte. :-)