Žemlovka mojí babičky s tvarohovým krémem


Příprava
30 min
Hotovo za
70 min
Obtížnost

Kategorie
  • Zákusky
  • Hlavní chody
  • Konec plýtvání
  • Martin Škoda
Žemlovka je jídlo, na kterém jsem vyrostl. Byl to opravdu jediný sladký „hlavní“ chod, který jsem si jednou za čas s chutí dal. Rýžový nákyp ani šišky s mákem jsem nikdy úplně v lásce neměl. Až časem jsem si uvědomil, že právě žemlovka je skvělým příkladem jídla, které „bojuje“ proti plýtvání. Aby nebyla tahle žemlovka tak úplně klasická, doplnil jsem ji na talíři jemným krémem z tvarohu.

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na žemlovku
2 až 3 staré veky
1.5 kg
jablek (klidně potlučených, hodně zralých)
120 g
másla
2 lžičky
mleté skořice
2 hrsti
rozinek
5 lžic
tekutého medu
2 balení
vanilkový cukr
800 ml
mléka
5
vajec
1
citron

Na krém
250 g
měkkého tučného tvarohu
podmáslí (dle potřeby)
tekutý med nebo cukr (dle chuti)
pár kapek citronové šťávy

Na servírování
pár lístků máty nebo meduňky
moučkový cukr na dekoraci

Příprava

1

Žemlovka

Pečivo nakrájejte na 1 až 2 cm vysoké delší plátky (pokud máte již veku předkrájenou, nemusíte nic řešit). Následně kousky pečiva opečte při střední teplotě na pánvi, aby se na povrchu z obou stran trochu osmahly a byly křupavé. Není potřeba, aby se moc zbarvily. Jde jen o to, aby se zpevnily. Díky tomu pak tolik „nenasají“ a ve výsledku bude mít žemlovka lepší strukturu.
2
Pekáč vymažte máslem. Mléko smíchejte s vejci a polovinou vanilkového cukru. Jablka nakrájejte na plátky a v míse promíchejte se šťávou z 1 citronu, medem, skořicí a rozinkami.
3
V tuhle chvíli už se můžete pustit do vrstvení. Opečené plátky pečiva namočte do mléka s vejci, aby se navlhčily, a poté je v jedné řadě vyskládejte všude po dně pekáče. Přidejte vrstvu jablek, přimáčkněte a opět doplňte namočené pečivo, pak zase jablka a opět přimáčkněte. Poslední vrstvu tvoří namočené pečivo. Jakmile bude celý pekáč zakrytý plátky veky, ještě jednou, naposledy, na pečivo maličko zatlačte rukama směrem dolů, ať jsou vrstvy žemlovky kompaktní.
4
Nakonec po celém povrchu rozložte plátky másla a žemlovku maličko pocukrujte –  cukr zkaramelizuje a dodá barvu. Žemlovku pečte při 180 stupních asi 40 minut. 
5

Krém

Všechny ingredience na krém dejte do misky a dobře promíchejte. Měli byste získat krém s celkem hustou konzistencí, který ale bude mít zároveň jemnou strukturu. S podmáslím to tak moc nepřehánějte. 
6

Škoda nevědět:

Část veky můžete nahradit také starými rohlíky nebo houskami, stejně tak jako jsem to udělal ve videu já. Do žemlovky byste mohli přidat i nasekané ořechy, ale není to nutné.
7

Na servírování

Kostky žemlovky rozdělte na talíře, dozdobte trochou cukru, lístky máty a lžící vychlazeného krému.