Okurková omáčka s drbáky


Příprava
25 min
Hotovo za
60 min
Obtížnost

Kategorie
  • omáčky
  • Hlavní chody
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na jihočeské drbáky
  • 1 kg
    brambor uvařených ve slupce, oloupaných a nastrouhaných najemno
  • 0.5 kg
    syrových brambor, oloupaných a nastrouhaných najemno
  • 200 g
    kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • sůl
  • 4
    hrsti hrubé mouky
  • 2
    lžíce sádla na opečení

Na omáčku
  • 1
    lžíce másla
  • 1
    cibule, nakrájená
  • kuličky nového koření
  • 1
    rovná lžíce krupicového cukru
  • 2
    lžíce hladké mouky
  • 250 g
    hovězího vývaru
  • 6
    sladkokyselých okurek, nakrájených na drobné kostky
  • 200 ml
    smetany (33%)
  • 1
    lžíce láku z okurek na dochucení
  • 2
    lžíce nasekaného kopru
  • sůl a pepř
  • 4
    vejce, ztracená (pošírovaná) nebo natvrdo, k podává

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep

    Začněte knedlíky, drbáky. Dejte vařit vodu do většího hrnce. Z nastrouhaných brambor v míse vymačkejte vodu. Přisypte škrob, osolte a vypracujte těsto. Vytvarujte z něj knedlíky velké jako tenisový míček.


  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Obalte je v hrubé mouce, vložte do hrnce s osolenou vařící vodou a vařte 30–45 minut. Vyndejte a nechte vychladnout.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Zatímco se vaří knedlíky, pojďte na omáčku. Rozehřejte máslo a nechte na něm zesklovatět cibuli s novým kořením. Do másla pak přisypte cukr a nechte ho lehce zkaramelizovat. Přidejte mouku a za stálého míchání opečte dorůžova jíšku. Tu pak znovu za stálého míchání zalévejte postupně vývarem do hladké kaše. Přidejte okurky a vařte 10–15 minut.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
    Před dokončením přilijte smetanu a nechte znovu chvilku vařit. Na závěr ochuťte omáčku lákem a koprem, případně i solí a pepřem. Nechte chvíli stát, aby se pěkně propojily všechny chutě.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Drbáky můžete podávat k omáčce rovnou, ale víc chutnají, když je rozkrájíte na menší kusy a opečete na sádle. Omáčku jemně ohřejte a podávejte s vejcem a opečenými drbáky.