Tabbouleh s grilovanou zeleninou


Příprava
20 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Přílohy

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na grilovanou zeleninu
1
lilek
hrst čerstvých lístků oregana
olivový olej
sůl a pepř
150 g
balkánského sýru
2
červené cibule, oloupané a nakrájené na klínky
3
cukety
2
hrsti koktejlových rajčátek
1
palice česneku
hrst lístků hladkolisté petrželky
50 g
pistácií, vyloupaných
2
lžíce tekutého medu

250 g
bulguru
hrst mátových lístků, nasekaných najemno
hrst lístků hladkolisté petrželky, nasekaných najemno
0.5
salátové okurky, nakrájená nadrobno
šťáva z 1 citronu

Příprava

1
Rozehřejte gril. Lilek propíchejte vidličkou a podélně rozkrojte.
2
Do misky dejte polovinu oregana, zakápněte trochou oleje, osolte, opepřete a přidejte balkánský sýr. Nechte marinovat.
3
Bulgur uvařte podle návodu na obalu, propláchněte a slijte. Nechte ho trochu vychladnout a pak do něj přidejte mátové lístky a petrželku, okurku a citronovou šťávu. Podle chuti osolte a opepřete.
4
Zeleninu a česnek rozložte na gril. Grilujte ze všech stran, dokud nezačnou hnědnout. Přesuňte je na prkénko. Stroužky česneku vymačkejte a zeleninu společně nakrájejte. Petrželku a zbylé oregano nasekejte nahrubo a přidejte k zelenině, osolte, opepřete a zakápněte olivovým olejem.
5
Na gril položte celý bloček sýra a opékejte asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Na pánvičce opražte pistácie, přelijte je medem a nechte zkaramelizovat, občas protřeste. Pak je přesuňte na pečicí papír pomazaný olejem. Až vychladnou, nahrubo je nasekejte.
6
Na velký talíř nandejte nejprve tabbouleh, na něj rozložte pečenou zeleninu, posypte rozdrobeným sýrem, zakápněte olivovým olejem a posypte pistáciemi.