Tlačenka z vajec


Příprava
20 min
Hotovo za
20 min
Obtížnost

Kategorie
  • Vegetariánské
  • Svačiny

Ingredience

Počet porcí
 
.

Na tlačenku
270 g
zeleniny, nakrájené na drobné kostičky (např. vařená baby mrkev, celer a petržel, sterilovaná okurka, hrášek, vařená kukuřice, syrová kapie)
6
vajec, vařených natvrdo
150 ml
vlažné vody nebo zeleninového vývaru
1
sáček práškové želatiny
150 g
majonézy

Na nálev
75 ml
octa
20 g
cukru
7 g
soli
280 ml
vody nebo zeleninového vývaru
3
kuličky pepře
3
kuličky nového koření
2
bobkové listy

Příprava

1

Připravte si všechnu zeleninu, vařenou, nakrájenou… Oloupaná vejce rozkrojte na půl, žloutky vyndejte, nakrájejte na kostky do jedné misky a do druhé bílky na kostičky.



2
Do mísy nalijte 150 ml vlažné vody nebo zeleninového vývaru a hladinu posypte želatinou. Nemíchejte, jen ji nechte 15 minut bobtnat.
3
Zatím si uvařte nálev. Do rendlíku nalijte ocet, přisypte cukr, sůl a minutu vařte. Dolijte vývarem nebo vodou, přidejte koření a zvolna vařte 5 minut.
4
Horký nálev nalijte přes cedník na nabobtnalou želatinu. Metličkou míchejte, až se želatina rozpustí. Pokud se to nedaří, můžete směs opatrně ohřát, nikoliv vařit.
5
Do tekutiny s želatinou přidejte majonézu a metličkou rozmíchejte. Rychle vmíchejte zeleninu a bílky, promíchejte, přisypte žloutky a znovu lehce promíchejte. Směs nalijte do forem, například do srnčího hřbetu nebo malých báboviček. Plné formy umístěte na pár hodin do chladných prostor. Pak je ponořte na pár sekund do horké vody a vyklopte. Podávejte s čerstvým pečivem.