Veggie burger s grilovaným domácím chlebem a ožehlým salátem
Hotovo za
30 min
Obtížnost
Kategorie
Letní grilovačka bez klasického burgeru, jako by nebyla. Ale jednou za čas není špatné si trochu odlehčit a zkusit variantu bez masa. Tyhle placičky z fazolí totiž nejsou o nic horší než ty z mletého hovězího. Navíc pojmou zbytky ze špajzu a lednice. Nebojte se použít plechovku fazolí, ale taky oschlou jarní cibulku. Jo, a když budete chtít, klidně fazolovými placičkami naplňte i klasické bulky.
Ingredience
Počet porcí
.
Na burger
Zbytek (klidně oschlé) jarní cibulky
Zbytek (klidně oschlé) jarní cibulky
1 plechovka
červených fazolí bez nálevu
2 lžičky
mletého sušeného česneku
2 hrsti
strouhanky
2
vejce
hladká mouka (dle potřeby)
sůl, pepř
mleté chilli (dle chuti)
citron (dle chuti)
2 lžíce
rostlinného oleje
Na chleba
400 g
bílého jogurtu
2 hrnky
hladké mouky
2 plná lžičky
kypřicího prášku
1 lžička
soli
2
papričky jalapeňos (není nutné)
Na servírování
oschlé hlávky římského salátu (nebo jiného salátu, co bude po ruce)
4
rajčata
150 g
fety nebo balkánského sýra
3 lžíce
olivového oleje
šťáva z 1 menšího citronu
pár kapek medu
Příprava
1
Fazole zbavte nálevu a dejte do hrnec, přidejte namletý pepř, nasekanou jarní cibulku (nebojte se použít i povadlé části, v burgeru se ztratí), mleté chilli a sůl dle chuti, asi 2 lžičky mletého česneku a všechno co nejvíce rozmačkejte!
2
Nebojte se použít ruce, ať se chutě propojí. Následně burgery dochuťte citronovou šťávou a přidejte asi 2 hrsti strouhanky, vejce a opět zamíchejte. Nakonec přisypte mouku podle potřeby, ať jdou z těsta tvarovat placičky… A začněte plácat burgery! Nakonec všechny pokapejte olejem a grilujte na rozpáleném grilu, bude to trvat asi 2 minuty z každé strany.
3
Všechny ingredience na chleba (mimo papriček) dejte do jedné mísy a smíchejte. Těsto promačkejte, až se spojí. Pracovní plochu posypte moukou a těsto na ni vyklopte.
4
Začněte hníst, stačí chvíle – asi 2 až 3 minuty. Poté se pusťte do tvarování placek. Nakonec těsto rozdělte asi na 3 kusy a každý rozválejte na tenký plátek asi 1 cm vysoký. Pokud chcete, do těsta můžete rozválet i plátky papričky.
5
Plátky chleba dejte na rozpálený gril a neotáčejte, dokud se sám neodlepí. Grilujte 2 až 3 minuty z každé strany.
Škoda nevědět: Poměr mouky a jogurtu musí být plus minus 1:1. Místo jogurtu lze také použít vodu. Tyhle chlebíky se hodí na jakékoliv grilování – k rybě, k hovězímu i ke kuřeti. Když budete chtít, můžete je taky naplnit a máte krásnou svačinu s sebou.
6
Nakonec na gril šoupněte taky plátky ovadlého salátu. Těm stačí chvíle, ať chytnou barvu. Poté je sundejte, promíchejte s olejem, medem, citronovou šťávou a mírně osolte a opepřete. Přidejte taky chleba, fazolové placičky a jídlo nakonec zasypte nadrobenou fetou.