Zelný koláč s bramborami


Příprava
20 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Hlavní chody
  • Předkrm

Ingredience

Počet porcí
 
.

6
velkých listů bílého zelí, bez košťálu, rozpůlených + sůl
450 g
brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
1
cibule, nakrájená na tenká kolečka
300 g
mozzarelly, nakrájené na plátky
1
 lžíce olivového oleje

Příprava

1
Předehřejte troubu na 200 °C.
2
Zelné listy vařte 2 minuty v osolené vodě. Vylovte je, propláchněte ledovou vodou a nechte uschnout na papírové utěrce. To samé udělejte s plátky brambor.
3
Šest největších zelných listů použijte na vyložení dna a stran vymazané formy o průměru 22 centimetrů. Listy by měly nahoře zhruba o 8 centimetrů přesahovat okraj formy, aby pak uzavřely koláč. Na zelí rozložte vrstvu brambor tak, aby se plátky částečně překrývaly. Další vrstva je z cibule, pak z mozzarelly. Tyto vrstvy opakujte ještě dvakrát.
4
 Nakonec vše zakryjte přesahujícími zelnými listy.
5
Formu vložte do pekáče, do kterého nalijte horkou vodu tak, aby sahala zhruba do poloviny formy. Formu zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut. 
6
Sejměte alobal, zelné listy potřete olivovým olejem a pečte ještě 15–20 minut dozlatova. Koláč podávejte nakrájený na klínky.