Zelný koláč s bramborami


Příprava
20 min
Hotovo za
90 min
Obtížnost

Kategorie
  • Svačiny
  • Hlavní chody
  • Předkrm

Ingredience

Počet porcí
 
.

  • 6
    velkých listů bílého zelí, bez košťálu, rozpůlených + sůl
  • 450 g
    brambor, oloupaných a nakrájených na tenké plátky
  • 1
    cibule, nakrájená na tenká kolečka
  • 300 g
    mozzarelly, nakrájené na plátky
  • 1
     lžíce olivového oleje

Příprava

  1. accessibility.recipes.cookingstep
    Předehřejte troubu na 200 °C.
  2. accessibility.recipes.cookingstep
    Zelné listy vařte 2 minuty v osolené vodě. Vylovte je, propláchněte ledovou vodou a nechte uschnout na papírové utěrce. To samé udělejte s plátky brambor.
  3. accessibility.recipes.cookingstep
    Šest největších zelných listů použijte na vyložení dna a stran vymazané formy o průměru 22 centimetrů. Listy by měly nahoře zhruba o 8 centimetrů přesahovat okraj formy, aby pak uzavřely koláč. Na zelí rozložte vrstvu brambor tak, aby se plátky částečně překrývaly. Další vrstva je z cibule, pak z mozzarelly. Tyto vrstvy opakujte ještě dvakrát.
  4. accessibility.recipes.cookingstep
     Nakonec vše zakryjte přesahujícími zelnými listy.
  5. accessibility.recipes.cookingstep
    Formu vložte do pekáče, do kterého nalijte horkou vodu tak, aby sahala zhruba do poloviny formy. Formu zakryjte alobalem a pečte 60–70 minut. 
  6. accessibility.recipes.cookingstep
    Sejměte alobal, zelné listy potřete olivovým olejem a pečte ještě 15–20 minut dozlatova. Koláč podávejte nakrájený na klínky.