Italská polévka z černé čočky


Příprava
15 min
Hotovo za
45 min
Obtížnost

Kategorie
  • Polévky
  • Vegetariánské

Ingredience

Počet porcí
 
.

200 g
klobásy, nakrájené na kousky
olivový olej (nemusí být)
0.5
velké cibule, nakrájená
3
stroužky česneku, nasekané najemno
1
lžička sušených bylinek (oregano, bazalka, rozmarýn)
100 ml
bílého suchého vína
1.5 l
drůbežího vývaru
200 g
černé čočky
200 g
pečených paprik
1
400 g konzerva loupaných krájených rajčat
1
bobkový list
sůl a pepř
1
lžička červeného vinného octa
hrst čerstvých bazalkových lístků, nasekaných + k podávání
strouhaný sýr Grana Padano k podávání

Příprava

1
Opečte ve velkém kastrolu klobásu, podle potřeby na troše ­oleje. Vyndejte klobásu a nechte stranou.
2
Nechte v kastrolu 2 lžíce tuku a opečte na něm cibuli. Přidejte česnek a sušené bylinky, promíchejte, vlijte víno a nech­te ho většinu odpařit. Vlijte vývar, vraťte do hrnce klobásu a přidejte čočku. Přiveďte k mírnému varu.
3
Roztrhejte pečené papriky na kousky velké jako sousto a spolu s rajčaty je přidejte k čočce. Vhoďte bobkový list, osolte a opepřete, přiklopte a zvolna vařte 40–45 minut.
4
Sundejte z plotny, vylovte bobkový list, zakápněte vinným octem a vhoďte bazalkové lístky. Podávejte posypané strouhaným sýrem a ozdobené několika lístky bazalky.